Lider Gübre

NPK GÜBRESİ

NPK Gübresi Nedir?

NPK gübreleri, bitkilerin uygun şekilde büyümesi için gerekli besinleri içerir. NPK, içeriğindeki azot, fosfor ve potasyum sayesinde çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu birçok maddeyi tek seferde karşılar ve ismini kısaltmalarından alır.

Kimyasal simgesi N olan azot, P simgesi olan fosfor ve K simgesi olan potasyum, gübrelerin temel elementleridir. Taban gübresi olarak katı veya sıvı olabilen NPK gübresi kullanılmaktadır. Gübre kullanmanın birçok faydası vardır.

Gübre birden fazla bileşen içerdiğinden, bitkilere tek seferde karmaşık besin desteği sağlar. Çiftçilerimiz için depolama kolaylığı vaat ediyor. Temel malzemeleri bir araya getiren kompoze gübreler tasarruf vadediyor. Bu, işleme çabasını azaltır.

NPK Gübresi Ne İşe Yarar?

Hepimizin bildiği gibi, bitki büyümesi için gerekli olan üç temel madde potasyum, fosfor ve azottur. Ayrıca demir ve çinko gibi mineraller de gübrelerde bulunabilir. Temel NPK gübresi bitkilerin köklerine eşit olarak dağıtılır. Kararlı ve uzun süreli etkiler sağlar. Bitki gelişimini desteklemek için ekimde veya ekimde uygulanan sentetik NPK gübresi. Azot, fosfor ve potasyum içeriği düşük topraklarda

NPK gübrelerinin kullanımı tercih edilir. Toprağı zenginleştirmek için gübreler uygulanır ve bitkilerin daha güçlü büyümesine izin verilir. Gübreleme topraktaki mikroorganizma sayısını artırır.

Toprağın pH’ını düzenlemeye yardımcı olur. NPK gübrelemesi ile toprağın su tutma kapasitesi artar. Bu sayede sulama verimi artar ve sık sulamaya gerek kalmaz. Tohumların çimlenme oranı artar. Ürünün kalitesinin ve raf ömrünün arttığına dikkat çekiliyor. NPK gübresinin kullanımını anlamak için topraktaki azot, fosfor ve potasyumun her bir işlevini bilmeliyiz.

Azot (N)

Bitkilerin kök, gövde, sürgün, dal ve meyvelerinin gelişmesinde önemli rol oynar. Özellikle yetiştirme döneminde mahsulün azot ihtiyacı artar. Toprakta azot bulunmadığında, zayıf kök gelişimi nedeniyle bitki büyümesi yavaşlar. Eksik gelişme; bu, ekilen yaprakların küçülmesi, düşmesi ve çekim yapamaması sonucu anlaşılabilir.

Fosfor (P)

Fosfor, kök gelişimini destekler, çiçeklenmeyi destekler. Fosfor, kök gelişimini destekler, çiçeklenmeyi destekler. Fosfor, tahılların ve meyvelerin korunması için gereklidir. Bitkileri fosfordan yoksun gören bitkiler çiçek açmaz, geç çiçek açar ve daha yavaş ve daha az tohum oluşturur. Koyu zeminler kırmızıya ve mora dönerken zayıflayacaktır. Meyvesi küçüktür, raf ömrü kısadır.

Potasyum (K)

Bitkilerin sağlıklı yeşil kısımları için gerekli olan potasyum. Potasyum zararlılardan, hastalıklardan, dış etkenlerden, zorlu koşullardan korunmaya ihtiyaç duyar ve dayanıklıdır. Meyvenin tadı, dolgunluğu, rengi, aroması ve raf ömrü potasyum tarafından artırılır. Potasyum noksanlığı özellikle yaşlı yapraklarda görülür. Yapraklar sararmaya ve kurumaya başlar. Gecikmiş bitkilerin meyveleri de küçüktür ve deforme olur.

Bir yanıt yazın